El sistema de recollida porta a porta s’implementarà al novembre

dl. 04.07.2022

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners començarà a implementar el sistema de recollida selectiva porta a porta (PaP) el darrer trimestre de 2022. És previst que el nou funcionament de recollida de residus s’iniciï al novembre, després de la 41a edició de la Festa de la Ratafia. Amb el nou model, es preveu que els resultats de reciclatge s’aproximin al 80% (actualment, a Santa Coloma són del 51%). Alhora, s’alliberaran espais d’aparcament i s'eliminaran punts de brutícia.

 

La implementació d’aquest sistema suposa un canvi d'hàbits que requerirà la col·laboració dels ciutadans. Tots els ciutadans hauran de dipositar els residus a la porta de casa seva correctament separats per fraccions (orgànica, rebuig, envasos, vidre i paper) els dies establerts per a cada fracció i dins l'horari convingut. Per fer-ho, l'Ajuntament lliurarà a totes les llars el kit necessari per la recollida de la fracció orgànica i per la recollida del vidre. La resta de fraccions es recolliran directament amb bossa o, en cas del paper, amb bossa de paper o caixa de cartró.

 

L’Ajuntament ja ha previst la instal·lació d’àrees tancades d’aportació dels residus on no es pugui aplicar el PaP, com habitatges aïllats, cases de pagès o disseminats  Aquest punts permeten també individualitzar la recollida de la brossa i les persones usuàries s’identifiquen per accedir a l’àrea d’aportació.

 

Una taxa justa

 

Les normatives catalanes, estatals i europees cada cop penalitzen més els residus no reciclats. L’ús de l’abocador per la fracció rebuig s’encarirà en els propers anys i, amb el PaP, es reciclarà més i s’utilitzarà menys l’abocador. És previst, doncs, que en un futur el cost pel ciutadà en l’àmbit de recollida de residus sigui similar a l’actual. En tot cas, s’implantarà una taxa justa, que permetrà ajustar el preu de l’impost en funció del reciclatge de cada llar. La taxa justa es posarà en pràctica en un futur, un cop el sistema estigui completament implantat i en funcionament.

 

Nora, empresa pública del Consell Comarcal de la Selva que gestiona el servei de recollida de residus i neteja viària de Santa Coloma de Farners des de l’estiu passat, s’ocuparà d’aquest nou model de recollida.

Reunions sectorials

Des del desembre passat, el consistori, el Consell Comarcal de la Selva i Nora fan xerrades informatives als veïns per explicar com serà el funcionament d’un sistema que es posa en pràctica per fomentar la consciència ambiental. D’altres, són de caràcter més sectorial, destinades a organitzar aspectes del servei que no afecten a tothom. A finals de juny es va celebrar la primera reunió sectorial amb representants de blocs de pisos i durant els mesos d'estiu es portaran a terme trobades particulars amb els veïns d'edificis de connotacions especials per resoldre la seva incorporació al porta a porta. I, el 20 de juliol, hi haurà la primera xerrada informativa adreçada a les activitats comercials, en sessió continuada a les 15.30, 17.30 i 20 h.

Historial

Altres notícies