L'Ajuntament d'Olot i la Fundació EuroPACE impulsen el projecte 'GiDomus', que replica el model ‘GarrotxaDomus’, amb la voluntat d'estendre l'acompanyament tècnic, administratiu i financer totalment gratuït en matèria de rehabilitació energètica a les comarques gironines. En aquest sentit, els municipis de Banyoles, La Bisbal d'Empordà, Ripoll, Salt i Santa Coloma de Farners s'han sumat a la iniciativa conjunta.

Representant al consistori, el regidor i 1r tinent d’alcalde, Joan Martí, ha participat de la presentació del projecte davant els mitjans de comunicació que s'ha fet aquest dijous per via telemàtica juntament amb representants de la resta de municipis que en formen part.

Amb el naixement de 'GiDomus' es fa un nou pas endavant per a la rehabilitació energètica d'habitatges, renovació i sostenibilitat a la demarcació de Girona. El programa té per objectiu impulsar l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables als habitatges arreu del territori gironí.

El projecte compta amb el suport i finançament de la Comissió Europea, que hi ha aportat 60.000 euros per cobrir les despeses de la fase de disseny, i l'Institut Català d'Energia (ICAEN). En concret, la proposta 'GiDomus' va ser una de les dues úniques propostes acceptades a la convocatòria European City Facility (EUCF) procedents de l'estat espanyol.

Així doncs, amb la voluntat de fer extensiva aquesta proposta a les comarques de Girona, s'han integrat les capitals de comarca, que funcionaran com a nucli o oficina energètica central, oferint suport i assessorament relacionat amb eficiència energètica, energies renovables, optimització de la factura energètica o reducció del consum energètic de la llar a través dels hàbits domèstics de la zona.

Per tal d'iniciar aquest projecte conjunt s'ha redactat un conveni de col·laboració entre els sis municipis integrants i que es porta al plenari de l'Ajuntament d'Olot aquest mateix dijous 25 de març. El conveni preveu formalitzar la col·laboració entre els diferents Ajuntaments i la Fundació EuroPACE, encarregada de coordinar, gestionar i executar els treballs.

Un altre pilar d'aquests programes són els professionals qualificats, figures clau pel seu bon funcionament. Per aquest motiu, només es treballarà amb professionals de confiança validats prèviament.

El programa inclou una àmplia gamma de solucions d'eficiència energètica, energies renovables, accessibilitat i rehabilitació adreçades a millorar la sostenibilitat, reduir la factura energètica, millorar el confort i qualitat de vida de la ciutadania, l'autoconsum a través d'energies renovables, habitatges intel·ligents i millora de l'accessibilitat i seguretat de les llars. La voluntat és que el projecte pugui estendre's arreu del territori català, començant per les comarques gironines.