Santa Coloma promourà un concurs d’idees per a remodelar el Teatre Catalunya

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, a través de la regidoria de Cultura, presentarà les properes setmanes el plec de clàusules que han de regir el concurs d’idees per a la remodelació del Teatre Catalunya. L’espai va tancar temporalment el desembre passat després que un informe dels serveis tècnics municipals posés de manifest l’existència de mancances quant a normativa d'incendis i d’accessibilitat. El concurs també engloba l’espai pertanyent al bar El Cercle, que es troba annex al teatre i dins del complex El Cercle Cultural Colomenc.

Actualment s’està desenvolupant la documentació tècnica i jurídica necessària per poder convocar el concurs, que comptarà amb l'assessorament i la coordinació del Col•legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Així mateix, segons ha informat el regidor de Cultura, Jordi Armengol, “A hores d’ara, s’està buscant la fórmula dins del procés del concurs d’idees perquè els colomencs puguin donar l’opinió sobre el futur d’aquesta instal•lació tan emblemàtica per al municipi”.

Després de deu mesos de tancament, el consistori colomenc aposta finalment per una remodelació en profunditat de l’equipament, amb la voluntat que el projecte final reuneixi condicions òptimes i compleixi amb les demandes d'un teatre municipal sostenible per a Santa Coloma, que alhora pugui ser un pol d’atracció comarcal quant a activitat comarcal.

L’informe tècnic municipal, que es va fer a petició de l’equip de govern a finals del 2015, establia que l’edifici, construït el 1978, tenia greus mancances quant a normativa d’incendis, així com de senyalització per a l’evacuació. Tal com explica el regidor de Cultura, Jordi Armengol, “tan bon punt es va tancar el teatre es van iniciar les tasques correctives de les deficiències amb la idea de tornar a obrir l'espai quan abans millor. A mida que vam avançar en les actuacions es va fer evident que la reforma requerida tenia una dimensió molt important”.

El Teatre Catalunya es va concebre inicialment com a cinema, el qual un cop tancat, va ser subjecte a remodelacions per ampliar l'escenari de forma que pogués acollir obres de teatre. “En aquell moment no es van resoldre les mancances quant a l'accés dels camions, la distribució dels camerinos, o el gran aforament de l’espai en relació amb la dimensió de la població i la naturalesa de l'activitat teatral del municipi i del seu entorn”, ressalta Armengol.

Segons fonts del consistori, la inversió inicial es va estimar en 180.000 euros però, finalment, el cost de les actuacions mínimes per poder complir amb tota la normativa superaria el milió d’euros, raó per la qual el consistori ha apostat finalment per una remodelació completa que doni sortida a les necessitats i voluntats culturals del municipi.

El Teatre Catalunya, que disposa d’un aforament de 837 espectadors i té un escenari de 135 metres quadrats, forma part del complex cultural recreatiu del Cercle Cultural Colomenc, que també inclou el Cercle Jove i l’Auditori.