Santa Coloma de Farners condemna unànimament la violència de la policia de l'Estat espanyol a Catalunya

Aquest dilluns 9 d'octubre ha tingut lloc un ple extraordinari a l'Ajutament de Santa Coloma de Farners amb l'únic punt en l'ordre del dia de la moció de condemna a la violència de la policia de l'estat espanyol a Catalunya durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. Ha estat proposada conjuntament pels grups municipals d'ERC, MES, PDeCAT i CUP. Ha comptat amb els vots a favor de tot el ple de manera unànime, inclós el PSC. El ple s'ha pogut seguir des d'internet i a través d'una pantalla gegant a la plaça de l'Ajuntament. Nombrosos ciutadans hi han assistit a la sala de plens. 

El ple s'ha iniciat amb una introducció de l'alcalde, Joan Martí, que ha exposat els 7 punts dels quals constava la moció. Seguidament, tots els grups municipals han expressat la seva opinió. El primer en fer-ho ha estat Manel Roqueta (PSC), que ha manifestat el seu suport als punts de la moció. Sylvia Barragán, de la CUP, ha volgut fer un "reconeixement" als ciutadans de Santa Coloma de Farners per "la feina ben feta" durant l'1-O. El grup municipal de MES, a través de Teresa Garcia, ha relatat els sentiments que l'envolten aquests dies i ha mostrat "indignació" per l'actuació policial. Carles Roca, del PDeCAT, ha manifestat que aquests moments que viu el país són "màgics" i alhora "vergonyosos" per fets com les càrregues policials. Finalment, l'alcalde Joan Martí (ERC) ha assegurat que els colomencs s'han de sentir "orgullosos" per la feina ben feta en les últimes setmanes. 

El contingut de la moció ha estat el següent:

1r. Condemnar de forma enèrgica, alta i clara tota la violència injustificada generada per l'Estat espanyol, emparat pel seu Govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que l'únic que volien és decidir i exercir la democràcia. Unes agressions dictades pel govern de l'Estat que van provocar més de 900 ferits, quatre d'ells ingressats en centres hospitalaris. 

2n. Donar tot el suport a les persones ferides durant les càrregues policials a Catalunya.

3r. Exigir la retirada dels efectius policials del Cuerpo Nacional de Policia i la Guardia Civil enviats de manera expressa per impedir l'exercici democràtic de votar en un referèndum, reprimint amb violència les llibertats i drets fonamentals de la ciutadania. Demanar que el Govern de l'Estat assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials conseqüència d'aquesta brutal repressió.

4t. Demanar la dimissió del Delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, Enric Millo, com a un dels principals responsables per l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols en molts col·legis eletorals i declarar-lo persona non grata al municipi de Santa Coloma de Farners.

5è. Reconèixer l'actitud, valentia i el comportament cívic i pacífic de més de 2 milions de persones que el dia 1 d'octubre de 2017 es van expressar a les urnes, tot i l'estat de terror que va voler imposar l'Estat espanyol, i als qui se'ls va usurpar el vot ja dipositat dins les urnes requisades.

6è. Demanar la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional.

7è. Deixar constància que els municipis catalans i els seus càrrecs electes estarem al costat d'allò que decideixin les institucions catalanes, Govern català i Parlament de Catalunya.