Ple absolut a la 35a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

dl. 14.11.2016

Organitzadors i firaires coincideixen a afirmar que en aquesta edició de la Festa de la Ratafia, que es va iniciar dijous i que va acabar ahir diumenge, hi ha hagut un “ple total”. Les 71 activitats que s’han celebrat durant els quatre dies de Festa, han estat un èxit de participació. Es calcula que hi ha hagut una afluència de visitants entre un 20 i un 30% superior a la de les edicions passades, fet que s’ha traduït en un augment de vendes a les fires i en plens absoluts a cada activitat.

“Estem molt i molt contents que tant la gent de Santa Coloma com la que ha vingut de fora hagi participat tan activament a totes les activitats; els nous espais i escenaris han funcionat molt bé i també el I Congrés d’aiguardents; realment la participació ha estat extraordinària aquest any”, segons ha explicat Jordi Casassayas, membre de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Per part de l’Ajuntament la valoració és també “molt positiva pel que fa a qualitat de la programació, afluència de visitants, i coordinació entre les entitats participants i les regidories implicades”, en paraules de l’alcalde, Joan Martí. Martí ha afegit que “la identificació de la ratafia amb Santa Coloma ja és un fet, i ara hem de treballar perquè els valors de la ratafia siguin coneguts arreu de Catalunya”.

Entre les principals novetats d’aquesta 35a edició destacaven l’Espai Remeier, amb una desena de parades d’artesans remeiers vinguts d’arreu i tallers per aprendre a guarir les dolències i a tenir cura del cos, al pati de la Llar de Jubilats; l’exposició “La Ratafia a Santa Coloma” que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des de Francesc Rosquellas, i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat, que inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des de finals dels 1800, i que encara es podrà visitar fins el 10 de desembre; també s’ha celebrat el 1er Congrés d’aiguardents, licors i ratafies artesanals de Catalunya, amb ponències i classes magistrals, amb la col·laboració i el suport d’El Celler de Can Roca, i una taula rodona sobre la situació de les begudes espirituoses artesanes a Catalunya; s’han pogut adquirir les ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), la ratafia Malhivern (homenatge a Francesc Pla) i la Ratafia de l’Ermità; i hi ha hagut fira artesanal i de productes de temporada, tallers per aprendre a fer ratafia i a cuinar-ne, exposicions, concursos, rutes guiades, tastos de ratafies, espectacles de dansa, de clown i de ciència, foodtrucks, demostracions de cuina amb ratafia amb productes “Localitza” de la comarca de la Selva, demostracions de cuina saludable amb herbes, xerrades, concerts per a grans i petits, ball, gegants i cercavila, castanyada popular, i espai Ratafiàrium de productes gastronòmics elaborats amb ratafia: coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt, infusió de ratafia, caramels de Ratafia 1842, etc. Com a festa de promoció de la ratafia, ha comptat amb la presència de totes les marques comercials d’aquesta beguda de Catalunya. I també com a novetat d’aquest any cal destacar el llibre d’edició limitada “Petita història de la Festa de la Ratafia” amb textos de Carme Gasull i il·lustracions de Pilarín Bayés.

La millor ratafia, la de Girona

Al Concurs de la Ratafia, que ha arribat a la 35ª edició, s’hi ha presentat 193 ratafies casolanes. El jurat, format per Joan Carbó (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Àngel Portet (Ratafia Raiers), Carme Gasull (periodista), i Fina Garcia (Premi ratafia local 2015), va escollir divendres l’elaborada per Paulí Salvador, de Girona, com a mereixedora del primer premi; el segon premi ha estat per a Montse Vilamajó, de Centelles, mentre que el colomenc Lluís Piera ha acabat en tercera posició i ha rebut també el premi a la millor ratafia local i, per aquest motiu, rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-los fins a l’inici de la propera edició de la festa. La decisió es va donar a conèixer durant el sopar popular, que va reunir prop de 600 persones. Un cop acabat el sopar i el lliurament dels premis va tenir lloc la investidura dels nous confrares i també la del confrare d’honor, distinció que en aquesta edició ha recaigut en el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La cloenda de la 35a Festa de la Ratafia va tenir lloc ahir diumenge a les 8 de la tarda, amb la litúrgia de tancament: despenjada del penó i recorregut fins la casa del custodi, que en aquest cas ha estat Lluís Piera, guanyador del Premi a la millor ratafia local 2016.

Fotos: Xavi Amat / Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

Historial

Àrea de govern: Educació

Altres notícies