La Casa de la Paraula acull dues exposicions: el centenari de l'Escola Sant Salvador d'Horta i una altra sobre l'escolarització rural a la comarca de la Selva

La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners acull dues interessants exposicions relacionades amb l'àmbit de l'educació, l'ensenyament i l'aprenentatge: el centenari de l'Escola Sant Salvador d'Horta i l'escolarització rural a la Selva Interior entre els anys 1857 i 1891.

L'Escola Sant Salvador d'Horta, inaugurada el 24 de setembre de 1920, commemora els 100 anys d’història amb una radiografia de les vivències de tot aquest periple al servei de la ciutadania. S'hi podrà contemplar una maqueta del centre, fotografies antigues i de més recents, diversos plafons i premis, així com el material que s'utilitzava. Tot aquest recull d'experiències, idees i records us faran retrocedir en el temps i reviure la vostra etapa escolar. L'exposició ha estat promoguda per la mateixa escola i es podrà visitar fins al proper diumenge 13 de desembre, dins l'horari habitual de la Casa de la Paraula.

D'altra banda, 'Escriure, llegir i comptar. Ensenyar i aprendre en un entorn rural. La Selva Interior, 1857-1981', és una exposició itinerant coorganitzada per Òmnium la Selva, l'Arxiu Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Té com a fil conductor tractar l'àmbit de l'educació en un dels vessants més desconeguts: l'activitat d'ensenyar i aprendre en els indrets més llunyans dels nuclis urbans consolidats, una dificultat afegida tant per docents com alumnes, que havien de desplaçar-se procedents d'entorns rurals molt dispersos.

La mostra gira clarament entorn de dos eixos centrals. El primer ens permet apropar-nos a grans trets al marc legislatiu de l'època, els espais arquitectònics, les modalitats d'ensenyament i els protagonistes: mestres i alumnes. La segona part fa especial incidència en la comunitat educativa d'aquells anys, amb un conjunt d'entrevistes a persones vinculades amb l'ensenyament de l'època. Aquestes esdevenen una demostració de les realitats viscudes i la memòria viva de l'esforç i la tenacitat d'unes quantes generacions.

L'exposició engloba tota la comarca de la Selva i es podrà visitar fins al pròxim 16 de novembre a l'equipament cultural colomenc. Posteriorment es podrà veure a l'Arxiu Comarcal de la Selva i, de la mà d'Òmnium la Selva, transcorrerà per tot el territori selvatà.

Equipament: