La 36a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners creix i incorpora una carpa de circ per a activitats infantils i culturals

dl. 06.11.2017

La 36a Festa de la Ratafia, que tindrà lloc entre el dijous 9 i el diumenge 12 de novembre a Santa Coloma de Farners, ampliarà el seu espai amb la instal·lació d’una carpa de circ al pati del col·legi La Salle i amb l’ampliació de la Vela de la Ratafia, que ocuparà tota la superfície de sorra de la Plaça Farners (40m de llargada totals). La Festa serà l’escenari de la presentació de tres nous productes: el vinagre Virat, la pomada Panchu i la Ratafia Corriols. La Confraria de la Ratafia, que organitza la Festa juntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, investirà aquest any Faustí Bosch com a cinquè Confrare d’Honor amb motiu del 125è aniversari de Destil·leries Bosch. El primer va ser Xavier Russet, de Ratafies Russet, l’any 2013; el segon, el conegut personatge radiofònic Senyor Marcel·lí, el 2014; el tercer, Josep Roca, d’El Celler de Can Roca i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ho va ser l’any passat.

La Festa de la Ratafia s’ha presentat aquest dilluns a la Diputació de Girona amb la presència de Jordi Casassayas, membre de la Confraria de la Ratafia, l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí i el diputat de Promoció Econòmica, Josep Frias. El batlle colomenc ha volgut destacar el treball que fan els voluntaris des de fa molts anys i que han aconseguit que “una trobada d’amics s’hagi acabat convertint el la gran festa que tenim avui”, afirma Martí. L’alcalde ha fet incís en què, per a molts colomencs, la Festa de la Ratafia és com una festa major i l’ha qualificat com a una “oportunitat i una eina de promoció” i ha convidat a assistir-hi a tothom que vulgui gaudir de “tradició i innovació” en el món ratafiaire. En aquest sentit, el diputat Josep Frias, ha afegit que “són aquestes activitats les que generen economia”. Frias ha assegurat que la Festa de la Ratafia és “un referent” al sector i ha felicitat els organitzadors pels 36 anys que es porta celebrant l’esdeveniment. Per la seva part, Jordi Casassayas, ha explicat que la Festa posa punt i final a la temporada ratafiaire i ha posat en valor que és un acte participatiu de tots els colomencs. “La Festa és del poble”, ha sentenciat.

Els actes començaran oficialment el dijous 9 de novembre amb la sortida dels confrares (21h) de la ratafia del C/ Antoni Gaudí per anar a recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa del custodi Lluís Piera, guanyador del premi ratafia local de l’any 2016, i el posterior acompanyament en processó fins a la Vela de la Ratafia de la plaça Farners. Serà llavors (21.30h) quan tindrà lloc la litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i un brindis col·lectiu. Tot seguit, començarà la cercavila de la ratafia, acompanyada pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena. Durant aquest recorregut es donaran a conèixer els nous capgrossos d’en Francesc Rosquellas i en Francesc Fontdevila “Panxo”. També tindran lloc diversos espectacles a càrrec de l’associació de circ sense ànim de lucre Contaminando Sonrisas. Més tard, a les 22.30h, l’Hora del Joglar oferirà un concert a la Vela de la Ratafia. La banda garrotxina, premiada com a millor grup al Festival Acampada Jove el 2015, presentarà temes dels seus dos discs: Gira el temps (2015) i Present (2017).

Entre les principals novetats d’aquesta 36ª edició destaquen l’esmentada carpa del circ al pati de La Salle, on s’hi podran veure el dissabte 11 i el diumenge 12 activitats tan diverses com circ, teatre, titelles, cançons d’autor o música, amb actuacions de Marc Parrot i l’Orquesta Fireluche. Serà un lloc, doncs, “màgic i acollidor per a somiar pels més petits de la casa” segons s’afirma des de la Confraria de la Ratafia. La voluntat de crear un nou espai també és la de donar més opcions les persones que visitin la Festa de la Ratafia de la Plaça Farners a la Plaça Firal per evitar aglomeracions al centre.

L’espai per a degustar i comprar ratafia serà la Vela de la Ratafia a la plaça Farners i es podrà visitar dissabte i diumenge durant tot el dia. Una de les novetats principals és la Ratafia Corriols - No a la MAT, feta amb 50 herbes remeieres i nous verdes collides 100% a mà i curosament seleccionades dels corriols i boscos de l’entorn de Santa Coloma. Els diners que s’obtinguin de la seva venda es destinaran a finançar activitats i projectes contra la MAT. També es podrà comprar el llibre ‘Els colors de la Ratafia’, d’Anna Selga, el xarop suís d’herbes de la Ratafia, el vinagre de ratafia Virat i la ratafia del 125èaniversari de Ratafia Bosch. Hi seran presents totes les ratafies de Catalunya, entre les quals s’hi troba la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma de Farners (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres). A més, s’hi pot trobar la pomada Panchu, elaborada seguint la recepta original de 1898 i reeditada ara respectant la fórmula original. L’ungüent s’usava per guarir tot tipus de lesions, ferides, contusions, talls o llagues. Se n’ha fet una edició limitada de 200 unitats. Aquest espai també acollirà l’acte de nomenament del Confrare d’Honor el divendres 10 de novembre a partir de les 9 del vespre, durant el sopar popular, en què es triaran les ratafies guanyadores del Concurs de la Ratafia i es nomenaran els nous confrares. La tria per escollir les noves ratafies guanyadores ja va començar dissabte 4 de novembre amb la primera fase.

El Ratafiàrium, a la Plaça Firal, serà l’espai que albergarà durant el dissabte 11 i el diumenge 12 una mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. S’hi podran tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols…, tot elaborat amb ratafia. Com a novetat, s’hi trobarà el Vinagre de ratafia 1842 ‘Virat’. Es tracta d’un vinagre aromatitzat amb herbes que s’utilitzen per elaborar ratafia seguint la recepta del 1842 de Francesc Rosquellas. Ha estat elaborat conjuntament per l’empresa Tegust Infusions i el Celler Mas la Caçadora, amb la col·laboració de la Confraria de la Ratafia.

Concerts, xerrades i exposicions

Durant els quatre dies de celebració de la Festa tindran lloc tot un reguitzell d’activitats culturals en diversos espais de la ciutat. L’Arxiu Comarcal de la Selva serà l’escenari d’actes com la xerrada "Ratafia i perfum", a càrrec de Ramon Monegal, dissabte a les 12h. És un dels perfumistes més importants i influents, quarta generació dels fundadors de la reconeguda empresa Myrurgia. En aquest espai també es presentarà el llibre Dies de ratafia, de Sergi Pons, on també hi serà present l’escriptor Jordi Dausà (dissabte a les 17h). Un altre acte destacat a l’Arxiu serà la conferència-tast “Tes i infusions: saps el que beus? La qualitat importa…”, a càrrec de Pep Mascarós i Mònica Fanlo, de l’empresa Tegust. Es tracta d’un tast-maridatge d´infusions amb dolç i salat. Serà el mateix dissabte a les 19h.

El pavelló de la Nòria acollirà concerts diversos com el de Dàmaris Gelabert, pedagoga, musicoterapeuta, compositora i cantant de cançons infantils. D’ençà l’any 1998, ha publicat una dotzena de discos. La seva actuació serà dissabte a les 16.30h. Per als més grans, el ball de la Ratafia tindrà lloc dissabte a partir de les 23h amb Raska, Buhos i Orquestra Tropical (entrada gratuïta). Raska són els guanyadors del concurs de bandes emergents per triar la formació que havia d’obrir el Festival Canet Rock 2017. Música pop, rock i ska de lletres reivindicatives els caracteritzen. The Buhos fa més de 10 anys que fan gires i s’han guanyat un prestigi com a banda de referència. Finalment, l’Orquestra Tropical oferirà un concert “enèrgic i accelerat” amb ritmes tropicals.

Enguany també torna l’Espai Xics, una zona adequada als més petits que els permet participar en activitats (treballs manuals, pintada dels personatges de la Festa, cares) i aprendre a jugar a diferents jocs (tallers de Playmai's, jocs de cartes de Djeco, jocs de Devir i gran exhibició de cub Rubik amb un taller per aprendre a resoldre'l. Estarà ubicat a la banca Món (Plaça Farners).

La Festa de la Ratafia finalitzarà diumenge a les 20h amb la litúrgia de tancament, que consisteix amb la despenjada del penó i el recorregut que anirà a portar-lo a la casa del custodi (la persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’aquesta edició).

Sobre la Festa de la Ratafia

La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i fins i tot internacional, on es mostra tot allò que envolta aquest licor. Va néixer com una petita festa que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any rere any s’ha anat consolidant i ha anat creixent fins que actualment s’hi registren uns 30.000 visitants. En gran mesura això ha estat possible gràcies a la participació dels colomencs, que han volgut mantenir viva aquesta tradició, fent de Santa Coloma un referent del món ratafiaire.

L’eix central de la Festa és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que té de més participació. La primera fase va tenir lloc el dissabte 4 de novembre en una activitat oberta al públic, on es van escollir les 10 ratafies que han passat a la final, que es celebrarà el dissabte dia 11 durant el sopar popular.

Consulta tota la programació a la web de la Confraria de la Ratafia.

Historial

Equipament: TEATRE CATALUNYA

Altres notícies