L’exposició ‘Retrats’, del fons d’art de l’Ajuntament, s’inaugura aquest divendres a la Casa de la Paraula

Aquest divendres 9 d’octubre, la Casa de la Paraula acull la inauguració de l’exposició ‘Retrats’, composta per obres del fons d’art de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, així com d’altres cedides temporalment del llegat de Jesús de Vilallonga.

L’acte tindrà lloc a les 19.00 h i comptarà amb la presència dels artistes locals Glòria Morera, Axel Rodríguez i Josep Maria Fontanet, i de l’alcaldessa de la ciutat, Susagna Riera. També es durà a terme una visita guiada a càrrec de Joaquim Cantalozella. L’exposició es podrà visitar a partir d’aquest divendres 9 d’octubre fins al pròxim diumenge 1 de novembre, dins dels horaris de l’equipament cultural municipal.

El fons d’art consistorial va iniciar-se als anys setanta amb la posada en funcionament de la Galeria d'Art Farners, situada als baixos de l’edifici on s’ubica l’actual Ajuntament. Aquesta va tenir una època de plenitud, sobretot des dels seus inicis fins a començaments dels noranta, quan l’espai va acollir artistes de prestigi en l'àmbit nacional i fins i tot internacional.

El final de la Galeria d'Art Farners va coincidir amb l’inici del projecte de rehabilitació de can Gironès, que va acabar convertint-se en l’actual Casa de la Paraula. Cal dir, també, que una altra part important del fons d’art prové de les donacions particulars i d’entitats socials.

Així doncs, la mostra ‘Retrats’ consta d’una variada llista d’autors i autores de diferents èpoques i estils que exemplifiquen l’evolució i la riquesa d’aquest gènere. S’hi podran veure retrats de personatges cèlebres vinculats a Santa Coloma de Farners; autoretrats i retrats familiars que els artistes van realitzar en moments molt concrets de la seva vida i que permeten una aproximació íntima a la seva biografia; retrats de models, característics dels treballs fets als estudis; i finalment, els retrats imaginaris, variant que permet explorar una mirada més fantasiosa i especulativa de la representació humana.

A l’exposició es poden trobar creacions d’artistes colomencs com Josep Maria Fontanet, Glòria Morera, Josep Beulas o Axel Rodríguez. A més a més, també s'hi pot veure una sèrie de retrats imaginaris de Modest Cuixart, Rosselló, Joan Brotat i Carme Navarra Pruna, així com els dibuixos de Francesc Pausas, Jaume Muxart, Josep Granados Llimona, un retrat de Rafael Griera i el gravat que Josep Maria Subirachs va fer per a Salvador Espriu.

Amb tot, la galeria inclou més d’una vintena d’obres, algunes pràcticament inèdites, que ensenyen la versatilitat dels artistes a l’hora d’apropar-se en aquest gènere.

Equipament: