Emotiu acte per restituir la dignitat als processats pel franquisme

L'Auditori de Santa Coloma de Farners va ser aquest dissabte dia 13 l'escenari escollit per l'emotiu acte d'homenatge i restitució de la dignitat democràtica a les 125 persones del municipi que van ser sotmesos a consells de guerra i processos judicials per part del règim franquista. i és que l'emoció va estar molt present sobretot per part dels familiars dels processats, que van rebre un document que, arran de la llei 11/2017 del Parlament de Catalunya, declara la nul·litat dels judicis. Especialment colpidora va ser la intervenció de la regidora Teresa Garcia, que parlava en nom dels familiars: "Ja és hora  que els familiars anònims trenquin el silenci i es comenci a posar llum a la foscor", va afirmar.

En l'acte també hi van haver els parlaments de l'alcalde, Joan Martí, i del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. Tots dos van coincidir en destacar la importància de fer aquesta acció de reparació democràtica. "Aquestes persones no van cometre cap crim i és imprescindible la restitució de la justícia", va lamentar l'alcalde colomenc. Unes paraules que Torra va  fer-se seves. I va afegir-hi: "sense justícia no hi ha ni honor ni veritat".

L'acte de reparació hauria estat impossible sense comptar amb la col·laboració de la revista Ressó, l'Arxiu Comarcal de la Selva, l'Arxiu Nacional de Catalunya  i un grup de col·laboradors locals i historiadors format per Miquel Borrell, Josep Maria Casas i Ernest Morell. En l'acte també hi van participar els professors de l'Escola Municipal de Música Francesc Alsina i Neus Cuberta. Van interpretar tres peces musicals que tenien molt a veure amb l'esdeveniment, "La cançó del lladre", "Sonetí de la rosada" i "El cant dels ocells".