El ple de Santa Coloma demana la derogació del Ramal de la MAT

L'Ajuntament de Santa Coloma ha celebrat aquest dilluns el ple ordinari del mes de setembre durant el qual s'ha aprovat, per unanimitat de tots els grups, demanar al govern espanyol la derogació del projecte del ramal de la Línia de Molta Alta Tensió (MAT) entre el municipi i Riudarenes. El Congrés ja va aprovar una proposició no de llei, presentada pels representants gironins de tots els grups polítics, en què es feia aquesta mateixa petició. Ja han passat tres anys des de llavors i la derogació continua pendent. A més, aquest agost s'han fet alguns treballs il·legals en el traçat, cosa que ha encès les alarmes. Per això, els cinc grups municipals colomencs -ERC, JxCAT, Independents, PSC i CUP- van acordar dilluns tirar endavant una moció en què es demana al govern estatal que faci efectiva la petició. A banda, el consistori no descarta afegir-se a les accions legals que pugui empendre la Plataforma No a la MAT en relació als treballs fets aquest estiu, ni tampoc engegar-ne per compte propi. La moció s'aprovarà a altres ajuntaments afectats per la infraestructura elèctrica i també es farà arribar a organismes com el Consell Comarcal de la Selva o la Diputació de Girona perquè se sumin a la iniciativa. Els grups colomencs van coincidir a dir que el model energètic que suposa la MAT no és compartit i que hi ha moltes altres alternatives que, en alguns casos, ja s'apliquen a Santa Coloma de Farners.

 
D'altra banda, el ple municipal va aprovar, també per unanimitat, una proposta en què es rebutja la proposta de la companyia elèctrica Endesa perquè els ajuntaments catalans paguin la meitat del deute que acumulen famílies en situació de vulnerabilitat als seus municipis.En la sessió plenària es va recordar que la Llei de l'Habitatge catalana del 2015 ha impedit més de 63.000 talls elèctrics al país i que  les empreses elèctriques es van negar a signar un conveni marc per fer front a les situacions de vulnerabilitat. L'alcaldessa, Susagna Riera, va assegurar que no es pot tolerar l'amenaça de privar d'un dret bàsic a les persones més desafavorides i el primer tinent d'alcalde, Joan Martí, va qualificar d'intolerable la intimidació als col·lectius més vulnerables per part d'empreses que guanyen milers de milions d'euros. Per tot això entre d'altres coses, en el text de la moció s'insta totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores que calguin si fan talls de llums a famílies o llars en situació vulnerable. També es reclama la condonació, per part d'Endesa i les altres companyies, del deute acumulat per les famílies protegides per la llei del 2015.
 
Finalment, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va acordar -amb el suport de tots els grups municipals- demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que revoqui l'ordrede l'"Operació Toga", que obliga el cos dels Mossos d'Esquadra a custodiar permanentment les seus judicials del país, ja que no hi ha hagut cap incident i això priva els agents de realitzar tasques que són més necessàries per a la seguretat. El ple va voler reconèixer l'esforç que fan els agents, ja que tot i aquesta ordre fan un esforç per garantir la seguretat ciutadana en tot moment.
 
Si t'has perdut el ple de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners el pots recuperar en aquest enllaç: http://bit.ly/2mdqRxg