Conveni amb l'Ajuntament de Barcelona

Amb aquest conveni de col·laboració, els dos Ajuntaments tenen l’interès de cooperar en tots els àmbits relacionats amb la cultura, cercant estratègies de col·laboració que permetin enriquir i desenvolupar accions culturals en benefici dels seus ciutadans i del conjunt del país. Amb aquest acord s’estableixen les bases de col·laboració mútua entre l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma en l’àmbit de la promoció i cooperació d’ambdues ciutats i particularment orientat a col·laborar en la commemoració del tres-cents setanta-cinc aniversari de la Revolta Catalana del 1640, així com la cooperació en temes de patrimoni, museus, arxius, recerca acadèmica cultural, turisme cultural i cultura popular i tradicional. Igualment, es crea una comissió de seguiment per a la concreció, desenvolupament i seguiment d’aquest acord marc. 
Santa Coloma de Farners és una de les poblacions catalanes amb un pòsit d’història més dens i ric del país, amb un llegat monumental i patrimonial singularment valuós. Va tenir un paper protagonista en els principals fets històrics i militars esdevinguts el 1640 i els anys precedents, destacant el caràcter èpic de la resistència a ultrança dels seus ciutadans. 
Des de fa 9 anys, Santa Coloma de Farners celebra la Festa de la Revolta dels Segadors, organitzada per La Sega 1640 i l’Ajuntament. En aquesta festa, durant un cap de setmana del mes juny, es fan activitats i actes cultural que volen recordar que la capital de la Selva va ser l’inici de la revolta dels pagesos contra les tropes del comte-duc d’Olivares, ministre de Felip V, una revolta que va estendre a tot Catalunya.