Comencen les activitats de “Novembre, Vent d’Aram: Espriu i Vinyoli a Santa Coloma de Farners”

Amb motiu de la creació de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Universitat de Girona, el proper mes de novembre estarà dedicat a divulgar les activitats de la Càtedra a la ciutadania de Santa Coloma.
Un dels objectius de les càtedres de la Universitat de Girona és incrementar la presència de les activitats coordinades o impulsades per la Universitat al seu territori i transferir el seu coneixement sobre els espais immediats. És per aquest motiu que en aquest primer any d’activitat, la Càtedra Joan Vinyoli vol iniciar una estreta relació de col·laboració amb la localitat que ha afavorit la seva creació, el municipi de Santa Coloma de Farners.
Per aconseguir aquest propòsit, s’ha dissenyat un programa d’activitats relacionades amb el món de la cultura i la literatura que sigui atractiu per al públic en general, que li acosti la literatura d’una manera diferent, en to distès i amè, amb la voluntat d’atreure públic no especialitzat i assolir el major impacte social possible. D’altra banda, s’han seleccionat dos autors literaris amb una estreta vinculació amb aquest municipi, ja sigui perquè hi tenien una vinculació directa (residència estival) com per la plasmació d’aquests espais en les seves obres. Així doncs, a partir del comentari dels textos dels autors que tenen una relació més directa amb el territori més immediat es produeix un acostament natural cap al conjunt de la seva obra.
D’altra banda, la celebració de l’Any Espriu a nivell nacional durant el 2013, ofereix una oportunitat única d’homenatjar el poeta i narrador en un dels escenaris de la seva obra. Així mateix, a partir del fet que durant el 2014 es commemori l’Any Vinyoli, el cicle “Novembre, mes d’aram” ofereix la possibilitat de realitzar, a finals de 2013, una transició suau entre els dos homenatges.
Durant tots els dissabtes del mes de novembre, el mes del “Vent d’aram”, un dels títols més emblemàtics de l’obra poètica de Joan Vinyoli, la Càtedra portarà a Santa Coloma escriptors i artistes que parlaran de l’obra dels dos grans poetes contemporanis vinculats al paisatge de la comarca de la Selva: Joan Vinyoli, a qui s’ha dedicat la Càtedra, i Salvador Espriu, del qual enguany se celebra el centenari del naixement. A part d’aquesta relació circumstancial, tots dos poetes van mantenir al llarg de la seva vida una relació literària que, en forma de cartes, es conserva en el fons Vinyoli que la Càtedra en aquests moments cataloga i digitalitza.
Els escriptors, crítics i artistes convidats a les diverses sessions s’han seleccionat a partir de la seva atracció per l’obra espriuana i vinyoliana, fet que els ha permès l’establiment de connexions entre la producció dels dos autors, lectures suggerents i interessants, propostes d’interpretació, etc. Així mateix, la programació de dos espectacles signifiquen una porta d’entrada de caràcter cultural i lúdic a la literatura, que segurament significaran aportacions suggerents i significatives a la lectura de les obres.