Col·loqui a l'entorn de l'obra "El Callat", de Joan Vinyoli

Santa Coloma de Farners acollirà aquest dissabte un col·loqui a l’entorn d’El Callat, un dels poemaris més rellevants de la poesia catalana del segle XX, obra de Joan Vinyoli, amb motiu del seixantè aniversari de la seva primera edició (1956). Amb el lema «cap a la veu intacta», la jornada oferirà diverses activitats: ponències, comunicacions, taules rodones, visites guiades, etc. Els actes tindran lloc a la Biblioteca Joan Vinyoli (matí) i a l’Espai Vinyoli de la Casa de la Paraula (tarda) i inclouran una lectura íntegra d’El Callat i la presentació de la biblioteca particular del poeta, que es composa de 2.000 llibres i que s’ha instal·lat recentment a la sala d’actes de la biblioteca municipal de Santa Coloma, que porta el seu nom.

Aquest col·loqui de tardor l’organitzen conjuntament la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Santa Coloma, i comptarà amb la participació d’escriptors, crítics literaris, estudiosos de Vinyoli, professors de Llengua i Literatura, i estudiants. Preveu una passejada amb lectura de textos i una visita a l’Arxiu Comarcal, que acull la documentació original relativa a El Callat i una part del fons de Vinyoli digitalitzat. Per cloure el col·loqui hi haurà una lectura íntegra d’El Callat en format artístic, acompanyada de música i dansa.

PROGRAMA

Aquest col·loqui és una iniciativa de la Càtedra Joan Vinyoli i és obert a tota mena d’interpretacions i de relectures de l’obra vinyoliana. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma, Jordi Armengol, ha destacat el paper de la Càtedra en la dinamització de la figura del poeta, i ha explicat que aquest col·loqui “és l’ocasió per fer una relectura de Vinyoli i posar en valor el poemari El Callat en el marc de la literatura catalana”. La previsió és que aquest col·loqui de tardor se celebri biennalment.

El poeta Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és fill adoptiu de Santa Coloma de Farners. Aquesta població, on va passar els estius de la seva infantesa i adolescència, va oferir al poeta la descoberta simultània de la natura, la poesia i l’amor. La natura al·ludida en el primer vers de la seva obra -“I la natura em crida”- es refereix a la de l’entorn de la capital selvatana i fa patent que aquesta va deixar una empremta fonamental en la seva poesia. Així, Santa Coloma ha dedicat a aquest poeta la biblioteca municipal, que porta el seu nom, l’Espai Vinyoli a la Casa de la Paraula, l’itinerari poètic Joan Vinyoli, i el Festival Domini Màgic de Poesia, que repassa la seva obra. Més recentment n’ha digitalitzat tot el fons i ha posat la biblioteca particular del poeta a disposició de qui la vulgui consultar.