Celebrem la Setmana de la Salut

Santa Coloma de Farners ha celebrat, com elss darrers anys,  la Setmana de la Salu, que enguany ha arribat a la sisena edició i s'ha celebrat de l’1 al 7 d’abril. Aquest any hem volgut dedicar la celebració a les situacions d’emergència.

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca és la interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació sanguínia espontànies, com a conseqüència d'un procés patològic agut. Aquesta situació es reconeix quan hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat.

L’aturada cardiorespiratòria és una emergència mèdica que requereix atenció urgent. L’inici immediat de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure i l’ús d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) pot augmentar-la encara més.

Per aquest motiu hem fet tallers de RCP als cursos de 5è i 6è de les 3 escoles de Santa Coloma de Farners, donant-los directrius bàsiques d’actuació en cas de trobar-se en una situació com aquesta. Un total de 250 alumnes han rebut la formació. A més, s’ha facilitat a cada classe una fitxa per pintar amb el número 112, per tal que tots els alumnes des de P5 i fins a 6è siguin capaços de trucar-hi en cas d’urgència vital.

A més totes tres escoles han participat al concurs de dibuix saludable, aquest cop enfocat a situacions d’emergència. L’entrega de premis es farà el proper 30 d’abril juntament amb els premis St Jordi a l’Auditori municipal.

A l’INS i la Salle també s’ha fet un taller sobre primers auxilis a nois i noies voluntaris, que seguidament han gravat un curtmetratge simulant una situació d’urgència vital i actuant seguint detalladament tots els passos. En la gravació i edició del vídeo, volem destacar l’ajuda i dedicació de la Paula Comas, que ha aconsellat i ensenyat al grup de joves com s’actua, es grava i s’edita. Aquest vídeo s’ha visionat a totes les classes dels instituts INS i Salle, a més s’ha compartit a xarxes socials. Totes les persones voluntàries valoren molt positivament l’experiència.

I perquè tota la població estigués al cas de com actuar en un cas d’urgència, es va portar a terme un taller de desfibril·ladors i reanimació cardiopulmonar a la Biblioteca, obert a tothom i un altre al local social de Santa Coloma Residencial amb l’associació de Jubilats de Santa Coloma Residencial.

Per finalitzar la setmana de la Salut, el 7 d’abril es va dur a terme una Marxa Solidària, amb Oncolliga Girona per mantenir-nos en forma fent salut i natura.

Any rere any la Setmana de la Salut pren força a Santa Coloma de Farners, gràcies a la organització conjunta de diferents agents comunitaris del municipi però sobretot, gràcies a la participació ciutadana.

Seguim fent salut! Seguim fent vida!