375 anys de la Revolta dels Segadors

375 aniversari de la revolta dels segadors | Santa Coloma de Farners

En les primeres investigacions que es van fer la premsa medieval es va datar a mitjans del segle XVII. Les troballes arqueològiques que es van fer el passat mes d’octubre han permès datar la premsa amb més exactitud, determinant que és del segle XV. L’any 1999, la premsa va quedar al descobert quan es va enderrocar la casa de can Déusiau. Des de llavors i fins ara, que ha passat per un procés de restauració, havia estat custodiada en un magatzem municipal. El director de les excavacions arqueològiques, Joan Llinàs, ha explicat que “en un principi es va datar la premsa a mitjans del segle XVII, però les excavacions arqueològiques que s’han fet on hi havia hagut la casa de can Déusiau, han deixat al descobert la pedra de lliura o contrapès de la premsa, que l’hem pogut datar al segle XV”. En els treballs també s’ha localitzat un dipòsit de decantació del vi o l’oli i estructures de pedra relacionades amb la premsa. També s’ha trobat un nivell absolutament cremat on hi havia ceràmica i materials del segle XVII. Aquesta darrera troballa fa pensar que molt probablement aquesta casa va ser una de les que es van cremar l'any 1640, durant la Revolta dels Segadors. 
Aquest dimecres s’han obert els actes de commemoració dels 375 anys de la Guerra dels Segadors amb una visita guiada pels llocs de la ciutat que van ser protagonistes de la Revolta dels Segadors. També ha tingut lloc una taula rodona amb el títol “De 1640 a 1714”. Els ponents han estat el Toni Soler, periodista, Quim Torra, director del Born Centre Cultural, Joan Llinàs, historiador i arqueòleg, Miquel Borrell, historiador, i Lluís Masó, president de l’entitat colomenca la Sega 1640. 
En el marc dels actes de commemoració, a la Biblioteca Joan Vinyoli s’ha inaugurat una exposició de portades del diari Ara. 
375 aniversari de la revolta dels segadors | Santa Coloma de Farners 375 aniversari de la revolta dels segadors | Santa Coloma de Farners 

Fotos: La Selva Comunica